sreda, 30. april 2014

Naokrog po Bohinju - 1. del (38.-45. obiskano naselje)

Na lep poznoaprilski dan sva se s Klemenom odpravila na izlet v Bohinj. Že zelo zelo dolgo nisem bila pri jezeru in kar malo pozabiš, da je res lepo. Žal nisva obiskala prav vseh bohinjskih naselij, ampak vsaj malo pa sva jih..tiste ob poti. Ostala pa ostanejo za naslednjič - zagotovilo, da pridem kmalu spet nazaj v Bohinj :)

38. RIBČEV LAZ (občina Bohinj, 155 prebivalcev)
Ribčev Laz je "the kraj", tisti kraj, ki je direktno ob Bohinjskem jezeru. V ozadju na sliki je ena izmed največkrat fotografiranih cerkev na Slovenskem (cerkev Janeza Krstnika), ki pa jo ponavadi ujamejo iz drugačne perspektive, ki ste jo zagotovo že videli. 
Po zadnjih statističnih podatkih (zdaj so ti že iz leta 2013) v Ribčevem Lazu stalno prebiva 155 ljudi, število prebivalcev pa naj bi naraščalo. Ko smo že pri popotovanju po Bohinju je potrebno poudariti, da Bohinj ni kraj, ni naselje, temveč je geografsko ime za prostor, ki obsega Zgornjo in Spodnjo Bohinjsko dolino, Nomenjsko dolino in Bohinjsko jezero. K Bohinju se prištevajo še nekatera višje ležeča naselja Koprivnik, Gorjuše in Nemški Rovt (ki sem ga, mimogrede, že obiskala :)), ter pripadajoče gore in planine.(več si lahko preberete tako na Wikipedii kot na uradni spletni strani www.bohinj.si) 
Bohinjsko jezero je največje naravno jezero v Sloveniji, njegova globina pa je na nekaterih delih tudi več kot 40 metrov. Blizu jezera je tudi spomenik Štirim srčnim možem - tistim štirim, ki naj bi se v 18. stoletju prvi povzpeli na vrh Triglava.  

39. LAŠKI ROVT (občina Bohinj, 40 prebivalcev)
Laški Rovt je majhno naselje v Bohinju. Svojo samostojnost je obnovil leta 1993, ko se je odcepil od vasi Polje, ki ji je bil priključen v času SFRJ. V bližini naselja naj bi bila mesta za taborjenja tabornikov.



40. POLJE (občina Bohinj, 171 prebivalcev)
Ko sem se slikala ob tej tabli sem bila prepričana, da mora biti v Sloveniji še precej naselij s tem imenom, vendar pa me je presenetilo, da sta samo dve naselji prav s samim imenom Polje. Poleg odkljukanega naselja v občini Bohinj, je še eno na drugi strani Julijcev v občini Tolmin.

41. KAMNJE (občina Bohinj, 218 prebivalcev)
Hmm..zanimivo mi je, da je več naselij z imenom Kamnje kot Polje. Verjetno me je pri Polju zavedlo to, da je pa veliko naselij, ki vsebujejo polje. Še veliko se imam za naučiti in spoznati o slovenskih krajevnih imenih.
Kamnje me vedno spomnijo samo na eno: na gimnazijsko sošolko Anko in na pogovore o klobasah/pečenicah/krvavicah..(ne spomnim se več točno) oz. na vabila na le te :) 
Anka, lepe lepe pozdravčke! ;) 


42. SAVICA (občina Bohinj, 64 prebivalcev)
Ta vas me je opomnila, da moram naslednjič, ko se odpravim v Bohinj spet obiskati slap Savico  - tisti slap, ki me vedno spomni na Črtomirja in Bogomilo. Zelo priporočam obisk. Čeprav naj vas vas ne zavede - do slapa Savice je še kar nekaj kilometrov. 




43. BOHINJSKA BISTRICA (občina Bohinj, 1797 prebivalcev)
Bohinjska Bistrica je največje naselje v Bohinju. Tu se nahajajo tudi vse upravne stavbe. Najbolj znana je verjetno kot zadnja gorenjska postaja na železniški poti proti Primorski in po tunelu, ki z železnico povezuje Bohinjsko Bistrico in Podbrdo.
Bohinjska Bistrica je pomemben turističen kraj in izhodišče za mnoge vzpone. S cesto, ki vodi preko Sorice, Soriške Planine je povezana s Selško dolino. 
Vzhodno od kraja je vzpetina Ajdovski gradec, kamor France Prešeren v Krstu pri Savici postavi boj med Črtomirom in Valjhunom. Od tu so znane izkopanine in ostanki ljudi iz halštatske dobe. Iz tega obdobja so odkrili tudi 25 grobov v Bitnjah. 

44. BITNJE (občina Bohinj, 78 prebivalcev)
Bitnje so še ena majhna vasica ob cesti Bohinjska Bistrica - Bled.


45. LOG V BOHINJU (občina Bohinj, 14 prebivalcev)
Naselje Log v Bohinju ima zagotovo (do sedaj) mojo najljubšo krajevno tablo - PRIVAT! Vedno ko sem se vozila mimo te table sem se zasmejala. Če je na krajevni tabli na primer znak z omejitvijo 40, to pomeni da ta omejitev velja za celo naselje, kaj pa potem, če je na krajevni tabli "omejitev" privat? :) No, saj ima samo 14 prebivalcev, tako da je res skoraj čisto privatno. Zanimivo je, da se je leta 1997 odcepilo od vasi Lepence in od takrat torej obstaja kot samostojno naselje.

Log v Bohinju je bila moja zadnja postaja poziranja ob krajevnih tablah na tem izletu. Naslednjič ko se bom podala v Bohinj, pa bom morala še malo zaviti z glavne poti in obiskati še ostala naselja, ki jih sploh ni tako malo. 

Boh'n, se vidmo! :)  

Lahkih nog naokrog v letu 2014

Po dolgem času spet posodabljam blog. Pravzaprav kar malo težko verjamem, da je minilo že skoraj pol leta kar sem zadnjič objavila zapis. Končno sem nabrala nekaj novih naselij. Čeprav pohajam naokoli, pa še vedno nisem zbrala vseh tabel krajev, kjer sem bila v tem času. Ampak saj je še čas :) Zdaj ko je vreme vse lepše, upam, da jih bom kmalu zbrala še več.