torek, 14. maj 2013

4.-6. Kozaršče, Hudajužna, Nemški Rovt


Za prvi maj smo se z mami in obema sestricama odpravile obiskat nono na Primorsko, natančneje v zaselek Prilesje blizu Deskel. Slike s tablami v teh krajih še pridejo, ker upam na ponoven poletni obisk primorskih sorodnikov :)
Sneg na Sorški planini
Po poti nazaj na Gorenjsko smo se vsake toliko časa ustavile v kakšni vasici, kjer sem se lahko veselo slikarila ob tablah. Ubrale smo pot čez Sorško planino, kjer smo naletele celo na sneg – približno pol metra snega!






To pot bom zagotovo še prevozila, zato se nismo ustavile prav v vsakem naselju. Počasi…korak za korakom osvajam Slovenijo :)

Aja..pa odločila sem se, da si moram nujno nujno kupit en zvezek za zapiske s popotovanj, ker tiste male opazke in zanimivosti do zapisa na blogu, že pozabim.


4. KOZARŠČE (1.5.2013, 88 prebivalcev, občina Tolmin).
Kozaršče so dosedaj najmanjše obiskano naselje, ki leži na poti iz Kanala do Mosta na Soči.
5. HUDAJUŽNA (1.5.2013, 101 prebivalec, občina Tolmin).
Hudajužna je mirna vas v Baški grapi, blizu Grahovega.

6. NEMŠKI ROVT (1.5.2013, 108 prebivalcev, občina Bohinj).
Čez Soriško planino nas ob vstopu v občino Bohinj najprej pričaka Nemški Rovt.

V vasi se je obdržala čebelarska tradicija Jana Strgarja, ki je bil v prvi polovici 20. stoletja znan čebelar. Čebele, še posebno matice, je prodajal po celem svetu, tudi na Japonsko. Matice je znal pripraviti na potovanje tako, da so normalno preživele tudi šest tednov dolga potovanja. Na Ahčičovi hiši na Lomah, kjer se je Jan Strgar rodil, je pritrjena spominska plošča. Tradicijo čebelarjenja sedaj nadaljujejo pri Nacku in pri Kramarju. (http://sl.wikipedia.org/wiki/Nem%C5%A1ki_Rovt)

Ni komentarjev:

Objavite komentar