sobota, 1. junij 2013

31 - 36: Ptujska Gora + del občine Majšperk

30. 5. 2013
Kakšna sreča da sva se s Tino prejšnji dan odpravili prekolesarit vse, kar sva si zadali, saj je naslednji dan non stop deževalo. Dež naju vseeno ni ustavil pri obisku še nekaterih krajev, zato sva se odpravili v sosednjo občino, občino Majšperk, kamor spada tudi Ptujska Gora, znana slovenska romarska pot, s 600 let starim reliefom Marije, ki pod svojim varuje ljudi.

31. PODLOŽE (občina Majšperk, 273 prebivalcev)
Podlože so 31. naselje, ki sem ga obiskala. Značilnost tega kraja naj bi bili ostanki grobišča iz 6. stoletja.

32. PTUJSKA GORA (občina Majšperk, 374 prebivalcev)

Naselje Ptujska Gora me je zelo presenetilo, saj prej nisem vedela, da obstaja še kaj več od znane romarske cerkve na vrhu hriba (ki je leta 2009 dobila naziv bazilika). Poleg tega imajo na Ptujski Gori še podružnično osnovno šolo in gasilski dom. Na vrhu je okoli cerkve zelo lepo urejena okolica, na voljo so tudi turistične informacije in spominki. Kar me je presenetilo v sami baziliki, je bilo - poleg tega, da Marija s plaščem na oltarju ni tako ogromna (kot sem vedno mislila) - tudi to, da so v cerkvi prodajali spominke in nikjer ni noben tega nadziral. Bila je samo nastavljena blagajna. Lepo.


Najprej sva se s Tino slikali pri tabli, ki je na poti iz Podlož, ampak sva potem na poti proti Stogovcem našli še eno, za katero je lepo vidna Ptujska Gora :)

Če že odštevam od 6031 naselij, naj povem da je Ptujska Gora mejnik...po njej moram namreč obiskati še manj kot 6000 naselij :)

33. STOGOVCI (občina Majšperk, 235 prebivalcev)
Iz Ptujske Gore sva se odločili malo sprehoditi po hribu navzdol in poiskati kakšnega izmed sosednjih krajev. Najprej sva prišli do naselja Stogovci.








34. SLAPE (občina Majšperk, 150 prebivalcev)
V Stogovcih sva videli smerokaz za Slape in se odpravili tja, vendar pa sva bili že v vasi (videli sva po hišnih številkah), ko krajevne table še ni bilo. V bistvu naj je sploh ne bi bilo, zato sva se slikali kar pri smerokazu. Težava, ki jo bom očitno imela na misiji bodo krajevne table, saj jih včasih sploh ni, poleg tega pa še naselja na hribovitih področjih, ki so zelo razdrobljena.

35. MAJŠPERK (občina Majšperk, 634 prebivalcev)
Če sva bili že v občini Majšperk, sva se odpeljali še v največji kraj in sedež občine, v Majšperk. Tam sva se peljali tudi mimo manjšega gradu, za katerega wikipedia pravi, da je bil v letih od 1461 do 1880 v lasti ptujskih minoritov (ki skrbijo med drugim tud za baziliko na Ptujski Gori).

36. LEŠJE (občina Majšperk, 202 prebivalca)


V Lešjah se je najino dvodnevno popotovanje, po krajih okoli Tininega domačega kraja, končalo. Še enkrat se zahvaljujem Tini za super dva dni in za to, da mi je razkazala svojo drago ravnino :) 
Povabite me tudi vi na kolesarjenje/pešačenje/vožnjo po vaših domačih krajih v okviru misije V vsako slovensko naselje :) hehe

Ni komentarjev:

Objavite komentar